Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Ízletes vargánya képes leírás - Gyógygombák.tlap.hu
részletek »

Ízletes vargánya - Gyógygombák.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gyogygombak.tlap.hu » Ízletes vargánya
Keresés
Találatok száma - 5 db
A vargánya jellemzői

A vargánya jellemzői

Kora nyártól késő őszig terem az ízletes vargánya, többnyire van nyári és egy őszi tömeges megjelenési időszaka. Minden erdőben gyakori, leginkább tölgyesekben, de bükkösben, fenyvesben és vegyes erdőben is megtaláljuk.

Az erdő pecsenyéje

Az erdő pecsenyéje

Hogy mit tesznek a vegetáriánusok a gombákkal? Fogas kérdés, hiszen a gombák nem növények. Mindenesetre, bölcsen teszik, ha szívesen fogyasztják az erdők egyik legfinomabb fehérjeforrását, a vargányát.

Gombafelhőevő gombák

Gombafelhőevő gombák

Néhány ehető gombafaj képes lenne feltakarítani a radioaktív szennyeződéseket, mivel az egyik színezőanyaguk olyan elemeket képes fogva tartani, mint például a cézium. A felfedezés segítségével újabb módszereket lehet kifejleszteni a szennyezett területek megtisztítására.

Vargánya gomba alapanyag

Vargánya gomba alapanyag

A vargányával megevett kalóriaérték nagy víztartalmának és emészthetetlen kitinjének köszönhetően elég csekély, 100 gramm friss vargánya mintegy 35 kalóriát tartalmaz, a szárított 620-at. A friss vargánya nagyjából harmadannyi energiát hordoz, mint a burgonya, hatod annyit, mint a kenyér és a sovány marhahús.

Vargányászás

Vargányászás

A gombák királya a vargánya, ezenkívül a nyulica a fő (HSTK, Szalafő)- mondták az Őrségben. Egy lengyel népmese szerint is e gombánk a gombák királya. Főleg a szláv népek a vargányát, mindenekelőtt az ízleteset, a Boletus edulist tartják a gombának, a többi csak hozzá hasonló.

Tuti menü