Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Taplógomba - Gyógygombák képes leírás - Gyógygombák.tlap.hu
részletek »

Taplógomba - Gyógygombák - Gyógygombák.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gyogygombak.tlap.hu » Taplógomba - Gyógygombák
Keresés
Találatok száma - 7 db
A bükkfatapló és a nyírfatapló népi felhasználása

A bükkfatapló és a nyírfatapló népi felhasználása

Kalmár Zoltán mikológus egyik írásában életmentő taplókról beszél, az emberiség áldásaként emlegeti főképp a bükkfataplót nagyon is indokoltan, de legalább ennyire jogos azonban a taplógombákról úgy beszélni, mint a fák vámpírjairól.

A rosszindulatú tályogok gyógyszere

A rosszindulatú tályogok gyógyszere

Mexikóban főleg a lábgomba és a bőr egyes kiütéseinek a gyógyítására használják. Az újabb kutatások során derült ki, hogy ha a kresztint befecskendezték a daganatba, a rákos tumor növekedése lelassult és gátolta az áttétel kialakulását.

Ehető taplóféléink étkezési felhasználása

Ehető taplóféléink étkezési felhasználása

Májgomba /Fistulina hepatica/,Sárga gévagomba /Laetiporus sulphureus/,Óriás likacsgomba /Meripilus giganteus/,Bokrosgomba /Grifola frondosa/,Pisztricgomba /Polyporus squamosus/,Olaszgomba /Polyporus tuberaster/,Tüskegomba /Polyporus umbellatus/

Erősíti az immunrendszert

Erősíti az immunrendszert

A lepketapló (Trametes versicolor) gyógyhatású taplógomba, erősíti az immunrendszert. Legismertebb ehető faja a kései laskagomba (Pleurotus ostreatus), a pisztricgomba (Poliporus squamosus) és az óriás likacsosgomba (Meripilus giganteus), a nyírfa kérgestapló (Piptoporus betulinus) és a májgomba (Fistulina hepatica).

Lepketapló alkalmazása, leírása

Lepketapló alkalmazása, leírása

A lepketapló (Tramates versicolor) részletes leírása, rokon fajai, történelmi adatok, lepketapló feltételezett gyógyhatásai, beltartalma és gyógyhatású anyagai, alkalmazása otthon, és az orvosi gyógyászatban.

Tapló módon gyógyít

Tapló módon gyógyít

Az interneten talált cikkek főleg gyógyító gombaként emlegetik. Mi gond lehet egy ilyen gombával? Aztán amikor az ültetvényben megláttam a fákat, egészen elképedtem attól, hogy ez a gomba micsoda iszonyatos pusztításra képes.

Vérzés csillapítására

Vérzés csillapítására

A taplók - a bükkfatapló (Fomes fomentarius), parázstapló (Phellinus igniarius) - vérzés elállításra való felhasználása az etnomikológiából jól ismert. Ennek ellenére viszonylag ritka néprajzi adat van rá.

Tuti menü