Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Téli fülőke - Gyógygombák képes leírás - Gyógygombák.tlap.hu
részletek »

Téli fülőke - Gyógygombák - Gyógygombák.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: gyogygombak.tlap.hu » Téli fülőke - Gyógygombák
Keresés
Találatok száma - 8 db
Gasztronómiai jelentősége, leírása

Gasztronómiai jelentősége, leírása

A gomba kalapja 1-5 cm átmérőjű, sárga-rozsdasárga, közepe gyakran sötétebb, gyengén bordázott, vékony húsú, nyirkos időben tapadós. A lemezek halvány sárgásak, néha fehérek, viszonylag vastagok, kissé távol állók és foggal tönkhöz nőttek.

Hatóanyagai

Hatóanyagai

A gomba íz és aroma anyagai erőteljesek, ízében vetekszik a szegfűgombával. Aminosav összetétele nagyon kedvező, különösen magas lizin tartalma figyelemreméltó. Gyógyhatásának szisztematikus vizsgálata mintegy 10 éves múltra tekint vissza.

Immunmoduláns gombák

Immunmoduláns gombák

A légszennyezés, a különféle fertőzések és az alultápláltság a rákos megbetegedések gyakoribb okaiként említhetők meg. A betegségek a gyógyszeripari lobbinak köszönhetően a TB által támogatott jelenlegi kezelési lehetőségei a sebészi beavatkozások, a kemoterápia és a sugárterápia, amelyek mellett azonban az immunterápia is figyelmet érdemel.

Ismerjük meg!

Ismerjük meg!

A Téli fülőke igazi csemegének számít. Késő ősszel és télen, csoportosan és seregesen, fák törzsén élő vagy tuskókon termő, ragadós kalapú és bársonyos tönkű gomba. Nagyon finom gombaparikás készíthető belőle.

Ismertető

Ismertető

Gombák az egészség szolgálatában. A gombák ismeretét és szeretetét nem lehet elég korán kezdeni. A gyógynövény-terápia napjainkban reneszánszát éli, növényi termékek széles választéka jelenik meg gyógyszertárak, gyógynövénytékák és más szaküzletek polcain. A sok-sok gyógynövény és belőlük készült termék között egyre nehezebb az eligazodás, és gyakran merül fel a kérdés mit tudnak valójában a gyógynövények?

Jellemzői

Jellemzői

Ismertetőjegyei: krémszínű, sárgás lemezei, háromszínű tönkje: felül sárga, közepén rozsdabarna, alul bársonyosan feketésbarna; halra emlékeztető szaga. Jó levesnek, majonézzel, tojással, rakva, mártásnak, elkészíthető salátának is.

Téli fülőke bemutatása

Téli fülőke bemutatása

A Téli fülőkét korábban ekcémás tünetek kezelésére, reumás eredetű szívbetegség ellen alkalmazták. Az újabb vizsgálatok megállapították, hogy vérrögoldó hatása is van, amelyet érrendszeri betegségek gyógyításánál alkalmaznak.

Termesztése

Termesztése

A Téli fülőke kiváló étkezési gomba, levesek és egyéb ételek készítésére használják. A japán konyhákban nagyon kedvelt. Népszerűségét növeli, hogy a japánok néhány rákellenes anyagot is kimutattak benne.

Tuti menü